Covid 19 Update Read More

We are open for business as usual (although there here is nothing usual about this situation) with our transport company (Brooks Transport) who are designated by the government as critical to the covid response. We are still delivering direct to door or site, (however collections or visits to the warehouse are not possible.) Our IT systems allow us to work from home so our staff are protected. Please Call or Email Us for samples or orders. Our factories are back to full capacity and the supply chain is operating effectively which can be seen here. As a trade supplier we have a minimum requirement of 50m2 for any samples and supplies. Please call 01666 504015 if you require less. For Government advice please click here. Even with these steps we have made, we must pull together, support one another, and get through this as a group, a family, and feel proud to say to our wider community we are critical to the Covid-19 response, and we will support it for as long as we are able. Stay safe, stay well, look after yourself, and each other.

Effra House 

Architect & Designers - Studioort

Flooring - Herringbone Parquet Engineered Brushed White Oiled Oak

Effra House consists of a full reconfiguration of a South London Victorian terraced house through a series of scattered oak elements.

The client was based in New York when in 2018 the young family decided to move back to the UK soon. They approached Studioort to turn their house in Brixton, which had been rented out for years, into a spatially more generous family home. Our experience in working with clients remotely (pre-covid) came in handy, as the client only visited London twice during the entire design and construction process. The family moved in the finished house one month before the lockdown - perfect timing.

The scheme involves extending and opening-up the entire Ground floor, which was conceived as one large space, with a series of playfully arranged oak elements defining different areas.

An often encountered weakness of a typical terraced house is the narrow entrance, which usually doesn’t leave enough space to hang coats or take off your shoes, let alone to bring in a bike or pram. Studioort addressed this by moving a structural wall, which allowed adding storage, seating and a niche for a bike.

Local planning laws in Lambeth were exploited to add a spacious mansard roof in order to accommodate 2 additional bedrooms incl. an en-suite.
The client grew up in a rustic farm house, which we referenced in the choice of solid Oak for some of the fit-out. The dix blue staircase continues seemingly into the kitchen and forms a visually strong three-dimensional counterpart to the oak elements.

A full height book case in the centre on Ground floor conceals a moving wall, which allows closing off the living space from the staircase when needed and also to address increased fire safety in the 4-bedrooom house. The successful project even led to a direct follow-up project with one of the neighbours - different in scale and approach the project is now also nearing completion.

View photos here 

Photography: Anna Batchelor